Armata lui Zelenski trece la contraofensivă

Ucraina susține că forțele sale militare au recucerit 11 localități din regiunea Herson, regiune unde Rusia vrea referendum pentru autonomie.

Forţele ucrainene au anunţat că au recucerit 11 localităţi din regiunea Herson din sudul Ucrainei în ultimele câteva zile, informează vineri dpa.

În timpul avansării lor spre nordul acestei regiuni, forţele ucrainene au dat de asemenea peste echipament militar rus abandonat, inclusiv tancuri T-64, a anunţat Ministerul Apărării de la Kiev.

Autorităţile ucrainene au putut livra hrană şi medicamente localnicilor, se mai menţionează în comunicatul ministerului.

La rândul lor, forţele armate ruse susţin că au preluat complet controlul asupra regiunii Herson.

Rusia ”încearcă să concentreze” sistemele de rachete în Belarus pentru a lansa atacuri sau pentru a fi folosite ca ”instrument de şantaj şi intimidare” împotriva Ucrainei – ministrul adjunct al Apărării din Ucraina

Rusia ”încearcă să concentreze” sistemele de rachete în sud-estul Belarusului pentru a lansa atacuri sau pentru a fi

folosite ca ”instrument de şantaj şi intimidare” împotriva Ucrainei. Armata rusă nu renunţă la planurile de a cuceri regiunile Doneţk şi Lugansk, invadează regiunea Harkov şi încearcă să regrupeze trupele, a declarat Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Hanna Maliar, joi seara, conform CNN.

Declaraţia oficialului ucrainean vine în urma afirmaţiilor recente ale Rusiei, care a anunţat că va recurge la detensionare în jurul Kievului şi al oraşului Cernihiv (nordul ţării).

”Inamicul nu renunţă la planurile sale de a cuceri complet regiunile Doneţk şi Lugansk. De asemenea, invadează regiunea Harkov şi încearcă să-şi întărească poziţia, să regrupeze trupele”, a afirmat Maliar.
Forţele ucrainene au observat sisteme de rachete ruseşti desfăşurate lângă oraşul Gomel din Belarus, a mai spus ea.

”Inamicul încearcă să le concentreze acolo (trupele ruse), aparent, având planul de a lansa atacuri cu rachete sau de a le

folosi ca instrument de şantaj şi intimidare. Prin urmare, teritoriul Belarusului continuă să fie folosit activ de Rusia pentru a desfăşura agresiune”, a subliniat oficialul ucrainean.

Întrebată dacă se aştepta să vadă rachete în continuare pe teritoriul ucrainean, Maliar a spus: ”Trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru. Războiul continuă. Şi trebuie spus că inamicul nu încetineşte. Intensitatea atacurilor cu rachete este la fel ca înainte, uneori chiar sporită”.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, joi, că forţele ruse nu se retrag, ci se repoziţionează, menţinând presiunea asupra Kievului şi a altor oraşe. Oficialii ucraineni şi americani au mai specificat că ruşii s-ar putea regrupa în Belarus.