Apocalipsa se apropie! Încălzirea globală a cauzat topirea a 51% din suprafaţa gheţarilor

Încălzirea globală a cauzat topirea a 51% din suprafaţa gheţarilor din Peru, în ultimii 50 de ani, ceea ce a antrenat formarea unor noi lacuri, anunţă într-un raport Autoritatea Naţională peruană a Apei (ANA), relatează AFP.

Acest raport, publicat duminică, vizează perioada 1948-2019, arată că noi lacuri s-au format din cauza topirii gheţarilor.”Gheţarii sunt ecosistemel foarte sensibile la modificările climatice.

În ultimele decenii, efectele au fost mai evidente, antrenând o scădere notabilă a masei gheţarilor şi formarea unor noi lacuri”, relevă ANA.

Peru are peste 8.000 de lacuri muntoase.

Gheţarul Pastoruri, de 5.200 de metri, situat în regiunea Ancash, una dintre ”bijuteriile” tursitice din Parcul Naţional Huascarán, este cel mai afectat. Peste 50% din suprafaţa gheţarului s-a topit din cauza modificărilor cliamtice.”Din 1980 în 2019, el (gheţarul Pastoruri) a scăzut cu peste 650 de metri şi a format un nou lac în contact cu gheţarul, care continuă să crească”, se arată în raport.

Gheţarii Uruashraju şi Yanamarey, situaţi de asemenea în regiunea Ancash, au scăzut în medie cu un kilometru din 1949 în 2019.

Peru are în total 2.679 de gheţari – care însumează aproximativ 2.000 de kilometri pătraţi.La nivel naţional, ANA supraveghează 13 gheţari situaţi în centrul şi sudul ţării.

Peru are cel mai mare lanţ muntos tropical şi deţine 71% dintre gheţarii tropicali din lume – dar şi 27 dintre cele 32 de regimuri climatice din lume, potrivit ANA.