Anunț de la Guvern: Legea pensiilor se schimbă radical! Ce urmează pentru români

Vești importante pe subiectul pensiilor din România. Un oficial de la Guvern spune că Legea pensiilor se va schimba radical.

Anunțul a fost făcut de către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Iată ce trebuie să știe toți românii despre viitorul pensiilor din țara noastră.

Legea pensiilor se schimbă radical

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că noua lege a pensiilor trebuie terminată până

la finalul acestui an și că impactul ei bugetar poate fi sub sau peste 9,4% din PIB.

Marcel Boloș susține că este important să fie lămurită Comisia Europeană cu privire la faptul că menţinerea unui astfel de procent nu este benefică într-o situaţie de criză.

Veniturile populației trebuie să fie crescute pentru ca aceasta să poată face față la creşterea inflaţiei, la creşterea preţurilor la utilităţi, la creşterea preţurilor bunurilor de consum, susține ministrul.

Renegocierea de care noi discutăm astăzi încă nu este metodologic clarificată la nivel de Comisie, pentru că în Regulamentul CE se spune că în situaţii excepţionale cum e cea generată de crize se poate

renegocia PNRR. Acum, faptul că legea pensiilor trebuie terminată până la sfârşitul anului şi impactul ei bugetar poate să fie sub 9,4% sau peste 9,4%, a spus Marcel Boloș.

Ministrul Boloș a declarat că există două mari condiții care trebuie îndeplinite pentru acest demers. În primul rând este vorba despre necesitatea unui perioade pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, iar apoi existența unui pachet de măsuri pe care Guvernul dorește să le renegocieze.

Pensii 2022. Când începe recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiilor este o etapă așteptată de către toți pensionarii în condițiile în care s-a spus că diferențele pot fi de până la 200 de lei. În această perioadă, procesul de digitalizare a dosarelor de pensie este în plină desfășurare, iar această digitalizare este o condiție obligatorie pentru etapa de recalculare a pensiilor românilor.

Potrivit Ministrului Muncii, în acest moment au fost introduse în sistemul electronic 2,3 milioane de dosare, pe categorii de stagii: stagiu contributiv, stagiu asimilat, sporuri.

Digitalizarea dosarelor de pensie va fi încheiată la finalul anului 2022, după care va începe recalcularea pensiilor. Ultima mare recalculare a pensiilor a avut loc în 2005 – 2010 și a cuprins un milion de dosare.

Recalcularea se va face în baza unei legi care va înlocui legea 127 pe 2019 și va conține o formulă care va folosi indicatorii incluși în aceste dosare reevaluate și incluse în sistem electronic.

Guvernanții promit că noua lege a pensiilor aduce echitate pentru milioane de oameni și că recalcularea pensiilor presupune că vor fi înlăturate situațiile când la pregătire egală, muncă egală, contribuții egale, pensiile sunt diferite.