Angajat al unei fabrici de mezeluri rupe tacerea. „Niciodata nu o sa pun gura pe asa ceva” . Iata ce baga in salam, parizer, muschi, sunca sau Kaizer. Raspanditi masiv!

In reclame sunt promovate ca fiind o sursa sanatoasa de proteine si sunt recomandate pentru a fi consumate de intreaga familie.

In realitate insa, adevarul este departe de ceea ce se arata oamenilor.

Mezelurile au ajuns sa fie printre cele mai nocive alimente, iar din pacate, din ce in ce mai multi romani le cumpara – pentru ca sunt ieftine si pentru ca satura foamea.

Am surprins in tren conversatia dintre un angajat al unei fabrici de mezeluri si un apropiat al acestuia:

„Inainte sa ma
angajez aici, mancam mezeluri in fiecare zi. Le dadeam si copiilor mei parizer, crenvursti sau sunca, fiind convins ca

sunt alimente sanatoase. Insa cand am intrat in fabrica si am vazut de fapt ce se pune in aceste mezeluri, m-am ingrozit.

Piele, grasime, zgarciuri, oase si in general toate resturile intra in niste masini de tocat imense, iar pasta aceea este amestecata cu apa, multa sare si tot felul de prafuri. Carnea propriu-zisa este intr-o proportie foarte mica”.

Desi legislatia privind normele de compozitie exista din 2006 si este destul de clara, controalele efectuate de-a lungul

timpului au demonstrat ca foarte putine produse respecta intru totul reteta. Principala problema a mezelurilor de pe piata autohtona e chiar cantitatea insuficienta a materiei prime – carnea, sau calitatea proasta a acesteia.

Un raport al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, bazat pe date din 2010, arata ca mai ales parizerul,

crenvurstii si salamurile de vara au un continut de proteine cu 2% mai mic fata de prevederile legale, potrivit carora mezelurile trebuie sa contina carne in proportie de cel putin 10-11%.

Din plin se gaseste insa carnea dezosata mecanic, adica o pasta obtinuta din tendoane, oase, pielite, in care proteinele

sunt aproape inexistente. Aceasta este periculoasa pentru copii sau tineri, din cauza cantitatii ridicate de fosfor ce
impiedica asimilarea calciului.

RETETA ORIGINALA

PASTRAMA DE PORC contine, la 100 kg carne de porc, cateva condimente: cate 2,5 kilograme de sare si usturoi, 350 de grame

de piper, 600 de grame de boia si 150 de grame de zahar. Carnea de pe pulpe, atent aleasa (fara cartilagii sau grasime) se

fasoneaza in bucati de 10 cm lungime si 4 grosime care se introduce 4 zile la frigider, in bait. Apoi se afuma cu fum cald (110 grade C) timp de 90 minute.

RETETA ACTUALA

Pastrama de porc din comertul de masa contine in primul rand carne injectata, care apoi se malaxeaza pe niste utilaje cu

vid, ca sa se patrunda chimicalele in fibra, si abia dupa aceea se trateaza termic. Procesul de maturare in bait, timp de

patru zile este inlocuit de injectare. Continutul de apa este cu atat mai mare cu cat pretul este mai mic.

RETETA ORIGINALA

PARIZERUL contine 70 kg de brandt calitatea I, 30 kg de slanina, cate 50 g de piper si boia dulce, 30 g nucsoara si 50 grame de usturoi. Slanina se toaca la 3 mm. Brandt-ul, maturat 2 zile la rece, se toaca impreuna cu slanina. In timpul amestecarii se adauga solzi de gheata, pentru a preintampina incalzirea pastei. Batoanele se zvanta in la 75 de grade, se afuma o ora si se fierb circa 3 ore.

RETETA ACTUALA

Azi avem in parizer doar 50% carne de porc, aproape tot atat emulsie de sorici, apa, proteina vegetala din soia, amidon, sare, condiment, stabilizator (difosfat), potentiator de aroma (glutamat de sodiu), antioxidant (acid ascorbic), carmin (colorant natural), dextroza, conservant (azotat de sodiu).

RETETA ORIGINALA

MUSCHIUL AFUMAT contine, dupa retetarul de acum 50 de ani, doar muschi de porc file, sare, azotat de sodiu si zahar. Acestea din urma vor deveni solutie pentru injectare, in proportie de 10%, dupa care carnea astfel preparata va sta in saramura 4 zile, apoi se va scurge 24 de ore. Urmeaza zvantarea (1 ora) si afanarea la rece, timp de 16 ore.

RETETA ACTUALA

Azi, industrial carnea poate fi injectata si aproape 100%, iar muschiul chiar se preteaza la o asemenea interventie. De obicei, la muschi, spun specialistii, se merge pe o injectare de 80% cu o saramura care contine diverse E-uri si substante menite sa retina apa in carne, cum ar fi amidonul si caragenanul.

RETETA ORIGINALA

SALAMUL VICTORIA ar trebui sa contina 70 kg de pulpa de porc si 30 kg de brandt de porc (carne macra dezosata, de prima calitate). La acestea se adauga 30 g nucsoara, 150 g piper, 150 g zahar. Carnea se amesteca in malaxor cu sare, apoi sta la frigorifer 48 de ore, dupa care brandt-ul astfel obtinut va fi amestecat cu pulpa curatata de grasime si taiata in bucati de 3-4 cm.