Ameteala inexplicabila, amorteala in brate- Spondiloza cervicala.
Spondiloza cervicala sau osteoartrita cervicala este o conditie degenerativa a coloanei cervicale, ce afecteaza corpurile vertebrale si discurile intervertebrale de la nivelul gatului (cum este cazul herniei de disc), precum si continutul canalului spinal (radacinile nervilor si/sau maduva spinarii).
Atunci cand are loc deshidratarea si micsorarea discurilor intervertebrale, cand apar osteofitele si are loc alterarea cartilajelor articulare si a discurilor intervertebrale, se dezvolta osteoartrita.
Nervii paravertebrali de la nivelul gatului pot fi afectati de spondiloza cervicala prin iritare sau compresiune, atunci cand se ingusteaza orificiul osos prin care acestia strabat coloana vertebrala.
Nervii paravertebrali de la nivelul gatului sunt destinati capului, gatului, umerilor, bratelor, degetelor, spatelui si intr-o oarecare masura organelor din cavitatea toracica. Din aceasta cauza veti vedea ca simptomele spondilozei cervicale nu se restrang doar la nivelul gatului, ci merg la distanta pe brate.
Asa se explica de ce persoanele cu spondiloza cervicala sau alte afectiuni ale coloanei de la nivelul gatului pot prezenta ameteli, tulburari de vedere, dureri la nivelul ochilor, migrene sau dureri de cap ori chiar aparitia unor sunete in urechi.
Cauze
Degenerarea discurilor si aparitia osteofitelor: la adultii tineri si copii, discurile intervertebrale au un continut mai ridicat de apa.
Pe masura inaintarii in varsta, acestea incep sa se usuce si sa devina mai friabile, intervenind colapsul la nivelul zonelor intervertebrale si micsorarea distantei dintre discurile intervertebrale.
Pe masura ce creste presiunea de la nivelul fatetelor articulatiilor, debuteaza degenerarea acestora si apar artritele.
Cartilajul care le acopera si le protejeaza se uzeaza. In cazul in care cartilajul se uzeaza complet, poate avea loc chiar si frecarea directa a oaselor. Pentru a reface cartilajul pierdut, are loc o proliferare anormala a tesutului osos (aparitia de osteofite). Osteofitele pot duce la marirea presiunii exercitate asupra nervilor spinali sau a maduvei spinarii, rezultand diverse complicatii.