Alocațiile pentru copii vor fi majorate la 950 de lei. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial

Alocațiile de plasament au fost majorate la suma de 950 de lei. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare începând cu luna iulie 2022.

 Conform legii, alocația lunară de plasament este acordată fiecărui copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, la o persoană, sau la un asistent maternal, ”într-un serviciu de tip rezidențial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela”.

 Suma de 950 de lei va fi încasată de către asistentul maternal, de reprezentantul familiei, sau de tutorele legal care a luat în plasament copilul. 

„Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”, este menționat în Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 

 Anuntul a fost făcut de către Ministrul Gabriela Firea

Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse a anunțat că alocația de plasament va fi majorată.

„Copiii orfani și cei dați în grija statului de propriile familii au nevoie de tot sprijinul nostru. Am promis și ne ținem de cuvânt! Din luna iulie, alocația pentru plasament crește cu aproape 50%, iar sumele pentru cheltuielile personale ale copiilor din centrele rezidențiale se măresc de 5 ori!

Ieri, a fost o zi importantă pentru mine și ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Au fost aprobate în ședința Guvernului României majorări ale sumelor, neschimbate de opt ani, pentru copiii aflați în grija statului.