ALERTĂ! Ruşii se pregătesc să lovească Ucraina din Transnistria!

Statul Major ucrainean a avertizat duminică asupra a ceea ce a calificat drept „pregătiri pentru

intrarea iminentă în luptă” a grupurilor armate şi a trupelor ruse din Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, transmite EFE.

Forţele concentrate în acest teritoriu se găsesc „în plină pregătire” de luptă, potrivit comunicatului

Statului Major ucrainean, difuzat de portalul de informaţii Unian, scrie agenţia de presă spaniolă.

De săptămâni bune, autorităţile ucrainene avertizează cu privire la o posibilă extindere a conflictului

către acest teritoriu prorus al Republicii Moldova, notează EFE, amintind că Transnistria a denunţat la rândul său atacuri cu drone neidentificate asupra acestei regiuni.

De cealaltă parte, reprezentanţii regimului de la Tiraspol au negat anterior faptul că s-ar pregăti să atace Ucraina. Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, declara zilele trecute că

Transnistria „nu reprezintă un pericol pentru ţările vecine”, relatează Deschide.md.

„Timp de 30 de ani noi am creat un popor transnistrean multinaţional şi paşnic care nu doreşte rău nici Ucrainei, nici Moldovei”, a spus acesta.

Deschide.md menţionează că pregătirea pentru luptă „plină” reprezintă cel mai înalt grad de pregătire a trupelor, în care acestea sunt capabile să înceapă să execute misiuni de luptă.

EFE aminteşte că situaţia din Transnistria a început să se tensioneze la finele lunii aprilie, după o serie de tiruri şi explozii la edificii şi infrastructuri guvernamentale care, potrivit autorităţilor locale, proveneau de pe teritoriul ucrainean.

Kievul a dat atunci asigurări că este vorba despre o operaţiune „sub steag fals” a Rusiei pentru a da vina pe Ucraina pentru acele atacuri şi a acuzat Moscova că se pregăteşte să lanseze o ofensivă împotriva Republicii Moldova, în timp ce Rusia a calificat aceste incidente drept o încercare de a atrage acest teritoriu în conflictul armat din Ucraina.