Alertă meteo! Cod portocaliu de vânt puternic și viscol

Meteorologii ANM au emis vineri două alerte de cod galben și cod portocaliu de vânt puternic și viscol valabile în 20 de juețe din România.

Alerta meteo este valabilă până sâmbătă.

Care sunt cele mai afectate județe

În ultimele zile temperaturile au scăzut drastic în toată țara. Acum meteorologii au emis și alerte de vreme severă în 20 de județe. Se vor semnala viscol și intensificări ale vântului caor vor ajunge și până la 140km/h în zonele înalte.

Alerta cod portocaliu vizează județele Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Covasna și Vrancea.

Potrivit atenționării emise de ANM, în noaptea de vineri spre sâmbătă și în prima parte a zilei de sâmbătă, în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120-140 km/h, viscolind și troienind zăpada, iar vizibilitatea va fi foarte redusă.

Avertizarea emisă de meteorologi este în vigoare de vineri, de la ora 16.00, până sâmbătă, la ora 10.00. De la ora 10.00 a intrat deja în vigoare un cod galben care se referă la intensificări susținute ale vântului în județele Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Suceava și Botoșani și este în vigoare până sâmbătă, la ora 20.00.

Porivit ultimelor informații, în Carpații Meridionali și Orientali vântul va avea intensificări de 70-90 km/h, iar la altitudini de peste 1.500 de metri rafalele vor depăși 90-110 km/h. În cea mai mare parte a Moldovei vor fi rafale de 55-65 km/h, iar pe arii restrânse de 75-80 km/h.

Și în restul zonelor de munte se vor semnala intensificări semnificative ale vântului. De asemenea, în noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 ianuarie) se va forma polei în unele zone.

În București vremea se încălzește. Temperatura maximă va ajunge vineri la 6…7 grade, iar sâmbătă la 8…9 grade. Este posibil să apară ceață pe timpul nopții, iar vântul va sufla moderat.