Aleksandr Lukașenko, dictatorul din Belarus, prezice intrarea Ucrainei în alianță cu Rusia

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko, principalul susținător al lui Vladimir Putin din spațiul est sovietic, prezice

că Ucraina va intra cât de curând într-o alianță militară alături de Rusia și Belarus.

În cele din urmă, Ucraina s-ar putea alătura în maxim 15 ani Uniunii statale din care fac parte acum Rusia și Belarus,

dacă „greșelile” sunt evitate în timpul crizei actuale, a prezis președintele Lukașenko într-un interviu acordat canalului YouTube „Soloviev Live”, difuzat de presa rusă duminică.
„Ucraina va intra în alianță cu Rusia și Belarus”, spune Lukașenko
Întrebat despre viitorul Ucrainei, Lukașenko a spus că în cele din urmă țara ar putea ajunge să devină nu doar un aliat, ci și un membru al Uniunii statale, care cuprinde în prezent Rusia și Belarus.
Principala problemă, în viziunea liderului de la Minsk, este că actuala criza militară este alimentată de peste Atlantic, Lukașenko acuzând Washingtonul că a împins în mod activ Kievul într-un război cu Rusia.

În cursul acestei săptămâni, Rusia și Belarus derulează cel mai mare exercițiu militar comun din ultimii ani, la nord de granița cu Ucraina.

În ultimele luni, înalți oficiali occidentali și mass-media au avertizat în mod repetat despre o presupusă „invazie” a Ucrainei de către Rusia, acuzație pe care Moscova a negat-o în mod constant.

Ucraina pare să fie foarte reticentă în a intra în război, a observat Lukașenko, referindu-se la declarațiile recente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta din urmă a acuzat politicienii occidentali că au crescut tensiunile, spunând că ei descriu situația din Ucraina ca și cum ar fi deja în război cu Rusia.
Uniunea Statală Rusia-Belarus sau Uniunea Statală este o organizație internațională formată prin asocierea a două tratate: Tratatul Uniunii Bielorusiei și Rusiei (semnat la Minsk pe 2 aprilie 1997) și Tratatul Uniunii Slave (semnat la Moscova pe 8 decembrie 1999).

Uniunea Statală Rusia-Belarus, pe scurt Uniunea Rusia-Belarus, nu este membră a Organizației Națiunilor Unite iar statele ce o compun își conservă integral suveranitatea.

Inițial, Comunitatea Rusiei și Belarusului s-a înființat la 2 aprilie 1996. Baza uniunii a fost întărită un an mai târziu, la 2 aprilie 1997, cu semnarea „tratatului de uniune între Belarus și Rusia”, moment în care uniunea a fost denumită Uniunea între Belarus și Rusia.

Și Serbia a anunțat intenția de a adera la această uniune în 1999; în 2007, premierul Tomislav Nikolić a reiterat această dorință, dar de atunci Serbia nu a mai făcut niciun pas în vederea aderării.

Similar, fostul președint al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, și-a exprimat intenția de a adera, dar din 2009 în această țară a venit la putere o coaliție de partide ce susțin integrarea în UE.