Alegeri Ungaria. O nouă victorie pentru Viktor Orban, aflat de 12 ani la putere. Zelenski, considerat adversar de premierul maghiar

Alegeri Ungaria. Alianţa de la guvernare, având în centru formațiunea Fidesz al lui Viktor Orban, a obţinut peste 55 la sută din voturi la alegerile legislative din Ungaria de duminică, potrivit rezultatelor parţiale.

Premierul Viktor Orban şi-a proclamat victoria şi se pregăteşte de un nou mandat.

Analiştii au prezis o luptă strânsă, dar rezultatele sunt clare: partidul Fidesz condus de Orban a câştigat 53,1% din

voturi după numărarea a 98% din buletine, faţă de 35,04% pentru opoziţie, a precizat Biroul electoral naţional.

Scrutinul a fost marcat de o participare de 67,7 la sută, o cifră apropiată de recordul din urmă cu patru ani.

Viktor Orban: O victorie atât de mare, încât se poate vedea de pe lună

“Dragi prieteni, am obţinut o victorie excepţională – o victorie atât de mare, încât fără îndoială se poate vedea de pe

lună şi în mod cert de la Bruxelles”, a spus Viktor Orban, potrivit News.ro.

Cu acesta avans, premierul este asigurat că va păstra o majoritate de două treimi în Parlamentul de la Budapesta.
Zelenski, considerat de Viktor Orban adversarul său

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat în discursul de victorie de după alegerile parlamentare de duminică, că

preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se numără printre adversarii săi, alături de “birocraţi de la Bruxelles” şi de media internaţională.

“Ne vom aminti această victorie până la sfârşitul vieţii, pentru că a trebuit să luptăm cu un număr imens de adversari:

aripa stângă locală, aripa stângă internaţională, birocraţi de la Bruxelles, toţi banii şii instituţiile imperiului Soros,

media internaţională şi preşedintele Ucrainei. Nu am avut niciodată atât de mulţi adversari în acelaşi timp”, a spus Orban, potrivit News.ro.

Viktor Orban este cunoscut ca fiind un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Volodimir Zelenski l-a acuzat în direct pe premierul ungar pentru dorinţa lui de a rămâne în afara conflictului.

Adversarul lui Orban: „Nu îmi voi ascunde tristeţea şi dezamăgirea”

Candidatul alianței de Opoziție, Peter Marki-Zay, s-a adresat partizanilor săi seara târziu. „Nu îmi voi ascunde tristeţea şi dezamăgirea”, a reacţionat adversarul lui Orban. El a denunţat „o luptă inegală” în faţa „propagandei”, „o campanie de ură şi minciuni”.

Acuzat de Bruxelles de multiple atacuri la adresa statului de drept, Viktor Orban şi-a trecut sub control justiţia şi media de peste 12 ani, susţinând în acelaşi timp o viziune ultra-conservatoare a societăţii.

Viktor Orban a declarat că succesul neaşteptat este o revanşă asupra „numeroşilor săi adversari”, citându-i pe „birocraţii de la Bruxelles, media internaţionale sau chiar preşedintele ucrainean”.

Un nou partid de extremă dreapta, în Parlamentul de la Budapesta
Altă surpriză a alegerilor, tânărul partid de extremă dreaptă Mi Hazank a depăşit pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlament.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a trimis pentru acest scrutin o echipă completă de 200 de oameni care a supravegheat alegerile, o decizie extrem de neobişnuită într-o ţară membră a UE. Fiecare tabără a desfăşurat, de asemenea, mii de voluntari.

Conflictul din Ucraina vecină, care a izbucnit în mijlocul campaniei electorale, a schimbat complet miza alegerilor.

Orban s-a prezentat ca un „protector” al Ungariei, un garant al păcii şi stabilităţii, refuzând să livreze arme Ucrainei şi să ia în considerare sancţiuni care să-i priveze pe unguri de preţiosul petrol şi de gazele ruseşti.

În paralel, pe afişele electorale şi media pro-Orban, Peter Marki-Zay a fost descris ca „periculos”, acuzat că vrea să arunce ţara în război din cauza sprijinului său ferm pentru Ucraina, conform Agerpres.

Candidatul a subliniat apropierea cultivată încă din 2010 de Viktor Orban cu preşedintele rus, numindu-l „Putin ungar”, dar discursul său nu i-a convins pe alegători.