Ai mașină mai veche de 15 ani? Ministrul Mediului a făcut anunțul care te vizează direct

Veste proastă pentru cei care au o mașină mai veche de 15 ani. Ministrul Medicului a anunțat ce planuri are pentru șoferii care dețin mașini vechi. Este o măsură care ar urma să intre în vigoare până la finalul acestui an.

Anunțul Ministrului Mediului pentru șoferii cu mașini vechi
Ministrul Tanczos Barna vrea să existe o taxă pentru șoferii care au mașini mai vechi de 15 ani, dar nu va fi o taxă percepută de Ministerul Mediului, ci o taxă la nivel local.

Prin această măsură se urmărește reducerea poluării, a vârstei parcului auto, dar și încurajarea românilor să-și schimbe mașina veche.

Cei care au maşini mai vechi de 15 ani au toate şansele să plătească un impozit mai mare. Valoarea acestuia va fi stabilită de primarii şi ar putea ajunge şi la 900 de lei pe an.

Potrivit lui Barna, Comisia Europeană cere statelor membre UE să ia măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto.

Comisia ne-a recomandat să găsim o soluţie pentru maşinile mai vechi de 15 ani. Este o măsura asumată de Guvern prin faptul că am mers mai departe pe această linie cu infrastructura de transport finanţată parţial prin PNRR şi o asumare de reformă în acest domeniu. Va exista pentru maşinile mai vechi de 15 ani cu siguranţă o măsură într-un timp relativ scurt. Se discută acum la nivel guvernamental cu ministerele de resort care ar fi varianta, a spus Tanczos la TVR1, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că măsura va fi implementată în cel mai scurt timp pentru că este cerută și de către Comisia Europeană. În același timp, așa cum am precizat anterior, autoritățile au în vedere să-i încurajeze pe români să schimbe mașina mai veche de 15 ani.

Barna spune că a crescut interesul oamenilor pentru Programul Rabla și că cele mai multe cereri sunt pentru mașinile electrice.

Rabla Clasic și Rabla Plus 2021
Guvernul României susține înnoirea parcului auto național prin acordarea de prime de casare prin Programul Rabla Clasic 2021 și Rabla Plus 2021.

Înscrierea beneficiarului se face în aplicatia online PSIPAN gestionată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) de către consultanții Radacini. Înscrierea se poate face doar în limita fondurilor disponibile.

Sunt necesare informațiile beneficiarului, datele referitoare la vehiculul ce va fi casat și datele proprietarului vehiculului ce va fi casat, care poate fi o persoana diferită de beneficiar.

Documentele necesare sunt: actul de identitate al beneficiarului în original și copie, actul de identitate al proprietarului mașinii care va fi casată (daca este proprietar diferit de beneficiarul primei de casare), copie legalizată după cartea de identitate a mașinii care urmează a fi casată, copie legalizată după certificatul de înmatriculare al mașinii vechi, certificat de atestare fiscală pentru cumpărător, dar și pentru proprietarul rablei daca sunt persoane diferite.

Foarte important! Pe certificatul de atestare fiscală al proprietarului rablei trebuie menționată proprietatea rablei ce va fi casată.