Agrișele sunt sănătate curată. Câtă vitamina C conțin și cum se cultivă

Agrișele sunt fructe care, din păcate, nu sunt atât de populare ca citricele, deși furnizează o cantitate mai mare de vitamina C. Aceste fructe întăresc imunitatea, fiind bogate în vitamine și săruri minerale: acidul citric, acidul malic, acidul tartric, celuloza, calciu, fier, fosfor, potasiu, zaharuri, vitamina C, A, B1, B2, P.

Agrișele țin și nivelul colesterolului sub control și scad tensiunea arterială, având puține calorii. Aceste fructe protejează rinichii și ficatul.

Agrișele se pot cultiva în România, însă la acest moment se regăsesc pe suprafețe mici, cu precădere în Ardeal. Agrișele se coc în iunie – iulie.
Din punct de vedere botanic, agrișele sunt bace, cu o greutate medie de 4.10 grame, făcând parte din familia Grossulariaceae.

Câtă vitamina C conțin agrișele
Fructele de agriș sunt o sursă bogată de vitamina C și fibre solubile. O porție de 100 grame de agrișe furnizează aproximativ un sfert din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Agrișele au un gust acrișor, fiind plasat undeva între ananas și căpșuni. Ele se pot consuma atât verzi, cât și când se închid la culoare, fiind mai roz și mai moi.

Agrișele au un rol antioxidant puternic, iar datorită berbaminei pe care o conțin, stimulează celulele albe din sânge, întărind sistemul imunitar.

Un sirop făcut din agrișe și miere este foarte bun în cazuri de răceală.

Puțină lume știe că agrișele nu se consumă doar crude. Ele pot fi folosite pentru acrirea ciorbelor sau a sosurilor, se poate face nectar sau dulceață din agrișe. De asemenea, se pot folosi în salate, sau se pot găti cu măr sau ghimbir, ca un sos la felul principal de mâncare.

Ceaiul de agrișe este bun pentru diabetici, aducând valoarea glicemiei la normal. Tratează anemia, stimulează apetitul şi sprijină procesul metabolic. Agrişele menţin rinichii sănătoşi şi previn infecţiile urinare şi uterine, având proprietăţi antibacteriene. Sucul de agrişe este util pentru îmbunătăţirea vederii, reduce riscul de cataractă sau hipermetropie, dar şi al degenerării maculare.

Consumul acestor fructe aduce importante beneficii asupra fertilităţii feminine şi protejării întregului aparat reproducător. Menţin pielea sănătoasă, prin nivelul ridicat de vitamina C, care contribuie la producţia de colagen, iar antioxidanţii din compoziţie combat efectul radicalilor liberi.