Afganistan: Talibanii le obligă pe femei să-și părăsească locurile de muncă

Deși au promis că le vor permite femeilor să lucreze, talibanii le-au obligat pe angajatele unor bănci să-și părăsească locurile de muncă, informează agenția Reuters, citată de Al Jazeera.

La începutul lunii iulie, în timp ce cucerea teritoriu după teritoriu, talibanii au pătruns în sediul Azizi Bank din Kandahar și le-au ordonat celor nouă femei care lucrau acolo să plece acasă.

Ei le-au escortat pe femei până la casele lor, apoi le-au spus să nu se mai întoarcă la locul lor de muncă. În schimb, au permis ca acestea să fie înlocuite de rude de-ale lor, bărbați, au dezvăluit trei trei dintre ele și un director al băncii.

“E atât de ciudat să nu ai voie să mergi la muncă, dar asta e”, a declarat, pentru Reuters, Noor Khatera, o femeie în vârstă de 43 de ani, care a lucrat la Banca Azizi din Kandahar.

“Am învățat singură limba engleză și chiar să lucrez pe calculator, dar acum trebuie să caut un loc unde să pot munci cu alte femei în preajmă”, a mai spus ea.

Cazul Azizi Bank nu e singular. La două zile distanță, un episod similar a avut loc în orașul Herat, la o sucursală Milli Bank, au dezvăluit două casiere care au fost martore ale incidentului.

Trei talibani înarmați au intrat în bancă și le-au certat pe angajate că își arată fața în public. Femeile și-au părăsit locurile de muncă, trimițând rude de-ale lor, bărbați, să le înlocuiască.

Talibanii susțin că fac voia Domnului

Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat că grupul islamist nu a luat încă o decizie dacă să le permită femeilor să lucreze la bănci.

“După instaurarea sistemului islamic, va fi luată o decizie potrivit legii și cu voia Domnului, nu vor exista probleme”, a afirmat acesta.

Mujahid nu a răspuns întrebărilor legate de cele două incidente relatate. Nici băncile implicate nu au oferit detalii.

Femei afgane care lucrează în mai multe domenii, inclusiv jurnalism, sănătate sau ordine publică, au fost ucise într-un val de atacuri care au avut loc de când au început negocierile de pace, anul trecut, între talibani și guvernul afgan sprijinit de SUA.

Cele două incidente semnalate de Reuters ar putea reprezenta semne clare că multe dintre drepturile câștigate de femeile afgane în ultimii 20 de ani vor fi anulate.

Nici nu ar fi de mirare! Între 1996 și 2001, perioadă în care au fost la putere în Afganistan, talibanii au impus cu strictețe legea islamică și le-au interzis femeilor să lucreze.