Adevărul despre Pfizer. Câți bani sunt în joc. Lovitură uriașă după dozele de rapel

Pandemia de COVID a pus întreaga lume pe jar. Țările se luptă în continuare să oprească valul de infectări iar autoritățile tuturor statelor insistă categoric pe vaccinarea unui cât mai mare de oameni.

Acum, se discută de nevoie administrării unei doze suplimentare de vaccin pentru a menţine protecţia în timp şi pentru a evita noile variante de coronavirus. Pfizer este una dintre companiile vizate.

De altfel, analiştii şi investitorii în sectorul sănătăţii au venit cu noi date care indică că Pfizer a dat una dintre cele mai puternice lovituri ale momentului.

Pfizer a dat una dintre cele mai mari loviturii ale momentului. Producătorii de medicamente de la BioNTech şi Moderna vor câştiga probabil, în următorii ani, miliarde de dolari de pe urma rapelurilor vaccinurilor împotriva Covid-19, pe o piaţă care ar putea rivaliza cu vânzările anuale de 6 miliarde de dolari ale vaccinurilor pentru gripă, potrivit analiştilor şi investitorilor în sectorul sănătăţii, transmite Reuters.

Timp de mai multe luni, companiile au declarat că se aşteaptă ca persoanele complet vaccinate să aibă nevoie de o doză suplimentară din vaccinurile lor pentru a menţine protecţia în timp şi pentru a evita noile variante de coronavirus.

Acum, o listă tot mai mare de guverne, inclusiv din Chile, Germania şi Israel, au decis să ofere doze de rapel cetăţenilor în vârstă sau persoanelor cu sistem imunitar slab în faţa variantei Delta cu răspândire rapidă. Joi târziu, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat o doză de rapel din vaccinurile de la Pfizer şi Moderna pentru persoanele cu sistem imunitar compromis.

Vânzări uriașe ale Pfizer și Moderna
Pfizer, împreună cu partenerul său german BioNTech, şi Moderna au realizat cumulat vânzări de vaccinuri pentru Covid-19 de peste 60 de miliarde de dolari, pentru 2021 şi 2022. Acordurile includ furnizarea celor două doze iniţiale ale vaccinurilor lor, precum şi rapeluri de miliarde de dolari.

Pentru viitor, analiştii au prognozat venituri de peste 6,6 miliarde de dolari pentru vaccinul Pfizer/ BioNTech şi 7,6 miliarde de dolari pentru Modernam în 2023, în principal din vânzările de rapel. În cele din urmă, aceştia văd că piaţa anuală se aşează la aproximativ 5 miliarde de dolari sau mai mult, pe această piaţă urmînd să concureze şi alte companii.