Adevărul despre ciupercile pleurotus: Ce efect au asupra organismului?

Adevărul despre ciupercile pleurotus.

Iată ce conțin și ce beneficii au pentru organism ciupercile pleurotus!

Ciupercile pleurotus fac parte dintr-o specie de ciuperci ce se dezvoltă în buchet la baza trunchiurilor arborilor în de fag și alte foioase.

Cultivarea acestor ciuperci este simplă, putându-se utiliza substraturi de lemn, paie, rumeguș sau celuloză.

Acest tip de ciuperci sunt cunoscute și sub numele de păstrăv, păstrăv de fag, păstrăv negru sau păstrăvul cerului.
Există mai multe specii de Pleurotus, fiind native din Europa și Asia. Culoarea variază de la alb, galben, maro până la unele nuanțe de roz.
Aceste ciuperci pot fi preparate prin fierbere, prăjire, coacere sau înăbușire.

Adevărul despre ciupercile pleurotus. Ce conțin aceste ciuperci?
Ciupercile sunt consumate nu doar pentru aroma și savoarea lor, ci și pentru proprietățile nutritive: proteine esențiale, fibre, vitamine. Natura chimică a compușilor bioactivi din ciupercile Pleurotus include: polizaharide, lipopolizaharide, proteine, peptide, glicoproteine, nucleozide, triterpenoide, lectine, lipide și derivații acestora.

Mirosul unic este dulceag, asemănător anasonului sau lemnului dulce.Responsabile pentru aroma acestor ciuperci sunt substanțele alcoolice carbonate și compușii carbonilici. Aroma depinde și de cantitatea de aminoacizi, nucleotide, dar și nitrogen, fosfor, potasiu, sulf, fier, zinc și acizii grași nesaturati. Aceste ciuperci conțin mai mult acid folic, vitamina B1, vitamina B3, dar mai puțină vitamina B12 decât alte specii de ciuperci.

Ce beneficii au ciupercile pleurotus asupra organismului?
Datorită prezenței numeroșilor compuși nutriționali și a varietății de ingrediente active, ciupercile Pleurotus au fost studiate pentru posibilele lor proprietăți antidiabetice, antibacteriene, antioxidante etc.

Ciupercile pleurotus au rol antibacterian și antioxidant
O substanță numită pleuran s-a arătat a avea posibil efect antibacterian împotriva infecțiilor în cazul șoarecilor. În plus, constituenții fenolici și taninurile din P. ostreatus ar putea prezenta activitate antibacteriană asupra unor bacterii gram pozitive și gram negative, conform unei meta-analize publicate în Journal of Biochemical Technology (2014).

De asemenea, ciupercile Pleurotus sunt bogate și în cisteină, metionină și acid aspartic, substanțe ce cresc activitatea unor importante enzime antioxidante, reducând astfel stresul oxidativ.

Ciupercile Pleurotus reduc îmbătrânirea celulară
Totodată, aceeași acțiune anti-oxidantă, produsă în acest caz de vitaminele C și E, reduce procesele de îmbătrânire celulară. Studiile au fost realizate pe șoareci iar rezultatele au fost reprezentate de îmbunătățirea statusului antioxidant și astfel reducerea incidenței unor afecțiuni asociate vârstei, cum ar fi accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, ateroscleroza, diabetul, cancerul sau ciroza.