Accesul în cafenele și restaurante s-ar putea face doar pe baza certificatului COVID. Anunțul făcut de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat faptul că, deocamdată, în țara noastră, incidența este sub 1 la mie, însă acest lucru se poate schimba într-un timp foarte scurt și ne-am putea aștepta la o creștere a cazurilor de infectare oricând.

De aceea, una dintre măsurile care s-ar putea lua ar fi accesuk în cafenele și restaurante doar pentru cei care dețin certificat Covid-19.

Accesul în restaurante și baruri s-ar putea face pe baza certificatului COVID, conform ultimelor precizări făcute de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Ritmul de creştere al infectărilor este mai mare decât s-ar fi așteptat specialiștii în domeniu.

Accesul în restaurante, doar pe baza certificatului COVID
Autoritățile se pregătesc pentru momenul în care rata de infectare va fi mare și vor fi necesare anumite măsuri pentru a opri extinderea virusului SARS-CoV-2. Una dintre aceste măsuri poate fi accesul în restaurante doar pe baza certificatului COVID, conform declarațiilor făcute de Ioana Mihăilă.

Așadar, certificatul care atestă că te-ai imunizat deja împotriva SARS-CoV-2 ar putea fi obligatoriu pentru accesul în locuri mai aglomerate, cum ar fi mall-urile, restaurantele sau barurile.

Ministrul Sănătății a mai precizat faptul că printre priorități se numără și ținerea școlilor deschise cât mai mult timp, însă, în ceea ce privește locurile aglomerate, certificatul ar putea fi necesar.

”Da, este o variantă de lucru, aşa cum o altă variantă este ca în restaurante sau în baruri – unde riscul de transmitere, nepurtând mască, este mare accesul să se facă pe baza certificatului. Aceste discuţii vor fi concretizate dacă incidenţa creşte”, a declarat Ioana Mihăilă.

Incidența este sub unu la mie în România
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că, momentan, situaţia în România nu este gravă, dar numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus creşte semnificativ, pe zi ce trece, de aceea, vaccinarea este singura soluție pentur ”reîntoarcerea la normal”.

”Acum incidenţa este de sub unu la mie, dar ritmul de creştere a infecţiilor este mai accelerat faţă de predicţiile INSP din urmă cu o lună. Creşterea este mai accelerată”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.

Certificatele digitale COVID-19 pot fi utilizate şi pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, conform noilor reglementări. Mai mult decât atât, termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid creşte la 48 de ore, deși în prezent este doar 24 de ore.

Ioana Mihăilă a mai mărturisit că, dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce priveşte situaţia infecţiilor la copii, școlile rămân deschise, și nici nu se dorește închiderea sectoarelor care au avut de suferit anul trecut, cum este HoReCa.