A trecut o lună de la războiul din Ucraina.

Pe 24 februarie 2022, armata rusă a invadat Ucraina, sub pretextul că desfășoară o „operațiune militară specială”. As

tfel a luat naștere războiul dintre Rusia și Ucraina, conflict care durează de o lună.

Cele două părți implicate în acest război nu au reușit să ajungă la un acord, astfel că toate negocierile purtate până în

prezent, indiferent că este vorba despre discuții față în față sau prin videoconferință, au eșuat.

A trecut o lună de când Vladimir Putin a invadat Ucraina

Este o lună de când Vladimir Putin a început ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina.

Armata rusă a început atacul asupra orașelor din Ucraina, determinându-i pe foarte mulți ucraineni să părăsească de

urgență țara și să se refugieze în statele vecine, inclusiv în România. Cei rămași în orașele atacate de armata rusă se

confruntă cu probleme grave, având în vedere că sunt bombardate inclusiv zonele rezidențiale, spitalele, școlile și

locurile în care oamenii se adăpostesc. Situația este cu atât mai gravă cu cât în anumite orașe nu mai există curent

electric, apă și căldură, iar operațiunile de evacuare a civililor prin intermediul coridoarelor umanitare au fost îngreunate de armata rusă.

În urmă cu o lună, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că armata rusă desfășoară o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas. La acel moment, liderul rus a cerut militarilor ucraineni să depună armele și să se retragă.

„URSS a făcut eforturi enorme să evite războiul. Am reușit să distrugem nazismul, dar am pierdut milioane de oameni.

Nu vom mai permite așa ceva. Cei care ne numesc dușmani au mulți bani și posibilități, și știm asta, și știm posibilitățile noastre de a rezista acestor impertinențe. Din punct de vedere militar, Rusia modernă, chiar după destrămarea URSS este una dintre cele mai mari puteri militare. Nu trebuie să uite nimeni că în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât. Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastă este periculoasă.

Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă. Extinderea infrastructurii spre

est și acapararea militară a Ucrainei. Politica SUA este reținerea Rusiei, pentru noi este o întrebare legată de viață și moarte. Este linia roșie despre care am vorbit. Au trecut linia roșie. Am luat decizia pentru o operaţiune militară.(…) Acțiunile noastre sunt autoapărare la amenințările la adresa noastră. Trebuie să mă adresez către militarii ucraineni.
Dragi tovarăși, părinții voștri nu s-au luptat cu nazismul pentru ca voi acum să ascultați ordinele Kievului. Vă cer să depuneți armele și să plecați acasă. Toți cei care vor face asta vor fi lăsați să plece. Câteva cuvinte pentru cei care vor fi seduși să se implice. Trebuie să știți că răspunsul Rusiei va fi imediat. Și va duce la asemenea consecințe cu care nu v-ați mai confruntat. Sper că am fost auzit. Dragi ruși, națiunea se ține pe cultură, experiență și capacitatea de a aduna toate forțele pentru a merge înainte. Noi știm că adevărata putere este în adevăr, care este de partea noastră. Sunt convins ca ofițerii ruși își vor îndeplini cu dăruire datoria. Știu că lumea economică și politică este de partea noastră.

Asta înseamnă că obiectivele propuse vor fi atinse. Cred în susținerea dumneavoastră. În puterea pe care ne-o dă dragostea pentru patrie.”, a spus Vladimir Putin în momentul în care a anunțat declanșarea operațiunii militare speciale în Ucraina.

Armata ucraineană nu s-a retras, ci din contră, a început lupta împotriva armatei ruse, iar acum, la o lună de la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, ucrainenii continuă să își apere țara.

Care sunt cererile liderului de la Kremlin pentru a-și retrage trupele

În timpul negocierilor purtate de delegațiile Rusiei și Ucrainei, dar și în discuțiile pe care le-a avut cu anumiți șefi de stat, Vladimir Putin a spus care sunt condițiile pentru a retrage trupele și a pune punct războiului. Cererile
liderului de la Kremlin sunt destul de greu de acceptat pentru Ucraina, motiv pentru care negocierile se desfășorară cu mare dificultate.

Cererile lui Vladimir Putin pentru a-și retrage trupele din Ucraina sunt cât se poate de clare. Liderul de la Kremlin își dorește „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei, asigurarea statutului neutru al Ucrainei, mai exact ca țara să nu mai ceară aderarea la NATO, dar și recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei și regiunii Donbas.

Până în prezent, Rusia și Ucraina nu au reușit să ajungă la un acord, la o lună de la începutul războiului. S-a vorbit inclusiv despre o discuție directă între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, însă aceasta nu a avut loc până la momentul actual.