A murit Ion Caramitru. Marele actor avea 79 de ani

Ion Caramitru a murit astăzi, potrivit Mediafax.ro. Actor se afla internat la spitalul Elias din Capitală, din cauza problemelor de sănătate.

Ion Caramitru s-a stins din viață la 79 de ani, după o carieră extraordinară

Zilele acestea, actorul Ion Caramitru trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR). Din pricina problemelor de sănătate, el a lipsit de la acest eveniment.

Conform Mediafax, Ion Caramitru ar fi avut o infecție în sânge, iar medicii au reușit să îi pună un diagnostic concret în luna august a acestui an. El era internat în spital de mai multe săptămâni.

Ion Caramitru a fost actor de teatru și film, regizor și politician român. Totodată el a deținut și funcția de ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul Victor Ciorbea.

Caramitru a fost unul dintre cele mai mari nume ale teatrului și filmului românesc și a lăsat în urma sa multă durere și milioane de români întristați pentru trecerea sa în neființă.

Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în Pădurea spânzuraților în regia lui Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive în Diminețile unui băiat cuminte (1966), Gheorghidiu în Între oglinzi paralele (1978), Ștefan Luchian în Luchian (1981) și Socrate în seria Liceenii (1985-1987). Pentru rolul din Luchian, regizat de Nicolae Mărgineanu, i-a fost decernat Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Național al Filmului din 1984.

Pentru munca sa în stabilirea legăturilor culturale britanico-române, Caramitru a fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic. În 1997, ministerul culturii franceze i-a acordat titlul de Chevalier des Arts et des Lettres.

În mai 2005, el a câștigat concursul pentru funcția de director al Teatrului Național București, înlocuindu-l pe Dinu Săraru. Ca semn al aprecierii pentru întreaga sa activitate, în 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităților – Walk of Fame, din Piața Timpului din Bucuresti.