Calendar ortodox 16 martie 2022. În această zi binecuvântată credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Sabin

Egipteanul, cel care a suferit chinuri grele și a fost ucis pentru că nu a renunțat la credința sa în Mântuitorul Iisus Hristos.

Acest mare sfânt este un exemplu de credință și statornicie pentru credincioși.

La mulți ani de Sfântul Sabin
În fiecare an, la data de 16 martie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul, iar cei cei care

poartă acest nume de sfânt își sărbătoresc astăzi onomastica. Sabin este un nume de origine latină și provine de la

“Sabinus”, care înseamnă “sabin”, în sensul de “de neam sabin”. Sabinii erau un popor din centrul Italiei, ale căror

teritorii au fost ocupate de Imperiul Roman. Numele Sabin are o sonoritate agresivă. Se spune despre persoanele care poartă acest nume că se dăruiesc trup și suflet pentru o cauză nobilă.

Cine a fost Sfântul , Sabin, sărbătorit pe 16 martie. Potrivit Tradiței, Sfântul Sabin a trăit în vremea împăratului

Diocletian (284-305). Din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor, Sfântul Sabin s-a retras în munți împreună cu alți

creștini. A fost supus la chinuri grele pentru că nu a renunțat la credința sa în Mântuitorul Iisus Hristos.

Rugăciunile care se citesc în această zi sfântă
În ziua de miercuri, 16 martie 2022, Biserica Ortodoxă îndeamnă credincioșii la post și rugăciune. Astfel, este bine ca după Rugăciunile Începătoare și Rugăciunea zilei de miercuri, credincioșii să citească Troparul Sfântului Mucenic Sabin Egipteanul.

Aprinde o lumânare și rostește cu voce tare aceste cuvinte:

Troparul Sfantului Mucenic Sabin Egipteanul

Mucenicul Tau, Doamne Sabin, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Este bine de știut că tot astăzi Biserica Ortodoxă face pomenirea: Sfântului Mucenic Papa, Sfântului Mucenic Iulian din Cilicia, a Sfântului Ioan din Mănăstirea Rufiane, a Sfântului Mucenic Roman din Parion, a Sfinților zece mucenici din Fenicia și a Sfântului Alexandru, Episcopul Romei. De asemenea, sunt cinstiți și prăznuiți Sfântul Cuvios Aninas, făcătorul de minuni, precum și Sfântul Cuvios Hristodul.