Volodimir Zelenski le cere ajutorul liderilor mondiali pentru a-l opri pe Putin. Într-o declarație oferită vineri, 4 martie 2022, președintele Ucrainei a acuzat Moscova că vrea să repete dezastrul de la Cernobîl.

Reamintim faptul că în noaptea de joi spre vineri, armatele ruse ar fi bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, unde a izbucnit un incendiu.

Zelenski acuză Moscova că vrea să repete catastrofa de la Cernobîl

Autoritățile ucrainiene susțin că incendiul de la centrala nucleară din Zaporojie a izbucnit după ce rușii au bombardat-o.

În acest context, Zelenski le-a cerut liderilor europeni să intervină, să-i oprească pe invadatori, pentru că întreaga Europă va avea de suferit.

Volodimir Zelenski a spus că nicio altă țară în afară de Rusia nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare și că este prima dată în istoria omenirii când se întâmplă asta, un atac terorist care recurge la teroarea nucleară.

Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă există o explozie, este sfârșitul tuturor. Sfârșitul Europei.

Numai acțiunea europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear. Sute de mii de oameni au suferit consecințele (de la Cernobîl). Rusia vrea să repete asta și deja repetă asta, a declarat președintele ucrainean.

Zelenski îi cere lui Putin să se așeze la masă cu el: Sunt un om normal

Președintele Ucrainei face pași spre pace și i-a cerut lui Putin să accepte să se așeze la o masă cu el, pentru a discuta de la om la om. În replică, liderul de la Kremlin i-a transmis că ar putea trimite o delegație de negocieri la Minsk.

Până acum au avut loc două runde de negocieri la granița polono-belarusă, însă cele două delegații au reușit să se pună de acord doar într-o singură privință și anume: asigurarea comună de coridoare umanitare pentru civili.

Vladimir Putin este pregătit să trimită la Minsk o delegație rusă la nivel de mistere de Apărare și Interne, precum și al administrației prezidențiale pentru negocieri cu delegația ucraineană, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Astfel, următoarea rundă de negocieri ar putea avea loc chiar la Minsk, și toată lumea speră că de data aceasta se va soluționa cu mai multe reușite din partea ucrainienilor. Aceștia au cerut Moscovei încetarea imediată a focului, precum și un armistițiu, dar rușii nu au acceptat.

Au fost de acord, însă, cuasigurarea comună a unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, livrarea de alimente și medicamente. A fost expusă și posibilitatea opririi atacului în timpul și în zonele în care civilii sunt evacuați.