Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, marți, că Rusia trebuie să oprească bombardarea orașelor din Ucraina înainte de a putea începe discuții semnificative despre un armistițiu.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a rostit un discurs puternic către Parlamentul European printr-un apel video, stând în fața drapelului țării și

spunându-le celor prezenți că acestea pot fi ultimele zile pentru unii dintre cetățenii săi care apără țara, relatează The Guardian.

„Ucraina plătește un preț foarte mare pentru idealurile europene. Mii de oameni uciși, două revoluții, un război și cinci zile de invazie pe scară largă.

Nu
citesc dintr-un scenariu, pentru că faza de scenarii pentru Ucraina s-a încheiat. Acum avem de-a face cu moartea, cu viața reală”, a declarat liderul de la Kiev.

Adresându-se parlamentarilor europeni, Zelenski a spus că Ucraina dă vieți pentru a fi la fel de „egali ca voi”.

„Oferim oamenii noștri cei mai buni, cei mai puternici, cei mai valoroși.

Avem dorința de a ne vedea copiii în viață, cred că este una corectă. Luptăm pentru supraviețuire. Luptăm pentru a fi membri egali ai Europei. Suntem exact la fel ca și voi.

Așa că demonstrați că sunteți alături de noi. Dovediți că sunteți cu adevărat europeni și atunci viața va învinge moartea și lumina va învinge întunericul. Slavă Ucrainei”, a mai spus Zelenski.

„Aceasta este teroare impotriva orasului, este teroare impotriva Harkovului, teroare impotriva Ucrainei. Nu a existat nicio tinta militara in piata. Racheta asupra pietei centrale este o teroare directa. Nimeni nu va ierta. Nimeni nu va uita. Aceasta lovitura asupra Harkovului este o crima de razboi (…) Facem apel la toate tarile lumii sa raspunda imediat si eficient la aceasta tactica criminala a agresorului si sa declare ca Rusia comite terorism de stat. Cerem responsabilitatea deplina a teroristilor in instantele internationale”, a declarat Zelensky.

Zelenski a acordat, din buncărul de unde coordonează operațiunile de apărare, un interviu corespondentului CNN Matthew Chance.

În contextul în care prima rundă de negocieri ruso-ucrainene, desfășurată luni, nu a dus la progrese concrete, Zelenski a purtat următorul dialog cu Matthew Chance:

Matthew Chance: “V-ați trimis delegația să se întâlnească cu rușii pentru discuții. A ieșit ceva concret din asta? Există speranțe, în timp ce lumea urmărește eforturile diplomatice?”

Volodimir Zelenski: “Ei au decis să înceapă să vorbească despre această situația și eu am cerut, în primul rând, ca toată lumea să se oprească. ‘Nu mai luptați, întoarceți-vă până în punctul de unde a început (invazia) acum cinci, șase zile în urmă. Cred că sunt lucruri pe care le puteți face și că acest moment foarte important. Dacă veți face asta și dacă partea (rusă) este pregătită, înseamnă că ei sunt pregătiți pentru pace’. Dacă nu sunt pregătiți, înseamnă că doar ne pierdem timpul.”

Matthew Chance: “Și credeți că vă pierdeți timpul sau că sunt gata?”

Volodimir Zelenski: “Vom vedea”.

Zelenski le-a cerut statelor membre ale NATO să impună forțelor aeriene ruse o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

El susține că aceasta ar fi o măsură preventivă și nu ar însemna atragerea Alianței Nord-Atlantice într-un război cu Rusia.

VIDEO si detalii pe Antena 3