Europenii vacci.naţi sau însănătoşiţi după co.vid-19 urmează să poată călători de la 1 februarie în UE fără teste, în baza

certificatului digital european, potrivit News.ro, care citează AFP.

Cele 27 de state membre UE au convenit marţi să-şi coordoneze mai bine regulile cu privire la deplasări în interiorul Uniunii Europene.

S-a convenit eliminarea restricţiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind CO.VID şi alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, respectiv 270 de zile pentru ciclul primar de va.ccinare.

Noile reguli vor intra în vigoare de la 1 februarie.

“Astăzi, statele membre au reconfirmat că deţinerea unui certificat digital al UE privind C.OVID valabil ar trebui să fie suficientă, în principiu, pentru a putea călători în timpul pan.demiei. Acordul la care s-a ajuns plasează, aşadar, certificatul digital al UE privind C.OVID în centrul abordării noastre coordonate. Este important ca statele membre să dea curs acestui acord şi să pună în aplicare fără întârziere normele convenite. Fiecare stat membru decide în funcţie de situaţia cu care se confruntă. Varianta Omicron s-a răspândit până acum în întreaga Europă şi este timpul să analizăm dacă pot fi eliminate măsurile suplimentare privind călătoriile pe care o serie de state membre le-au introdus în ultimele săptămâni, îngreunând şi reducând previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE. Le solicităm acum tuturor statelor membre să pună rapid în aplicare normele comune pentru a asigura coordonarea şi claritatea pentru cetăţenii şi călătorii europeni″, au declarat comisarii europeni Stella Kyriakides (sănătate) şi Didier Reynders (justiţie), potrivit Agerpres.

Statele membre UE aplică în prezent restricţii foarte diferite turiştilor va.ccinaţi sau care deţin un certificat de însănătoşire după co.vid-19.

Italia cere tuturor călătorilor, incliusv celor va.ccnaţi şi cu certificat de vindecare, un test PCR, la fel ca Portugalia.

Spania vecină, în schimb, cere doar o probă a unei va.ccinări, la fel ca Madeira şi Azore.

”Călătorii care deţin un certificat co.vid digital al UE valid nu ar trebui să fie supuşi unor restricţionări suplimentare a liberei circulaţii”, subliniază într-un comunicat Consiliul european.

În cursul unei reuniuni la Bruxelles, miniştrii de Externe din UE au adoptat o nouă recomandare – un act neconstrângător juridic – în vederea unei coordonări a măsurilor lor în domeniul liberei circulaţii.

Această actualizare a reglementărilor răspunde unei creşteri semnificative a nivelului va.ccinării – aproape 70% din populaţia europeană a fost vacci.nată complet, potrivit agenţiei europene de sănătate ECDC – şi desfăşurării ceritificatului digital al UE care atestă vac.cinarea, testarea sau însănătoşitrea în urma unei infecţii cu noul coro.navirus de mai puţin de şase luni.

Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre UE ”să pună aplicare imediat regulile agreate”.

Varianta ”omicron a SAR.S-Co.V-2 s-a răspândit, în prezent, în întreaga Europă şi a venit timpul să luăm în calcul abandonarea unor măsuri suplimentare pe care un anumit număr de state le-au introdus în cazul călătoriilor în utimele săptămâni, care fac deplasările mai dificile şi mai puţin previzibile în toată UE”, îndeamnă într-un comunicat comisarii europeni însărcinat cu Justiţia Didier Reynders şi Sănătatea Stella Kyriakides.

”Aceasta este o recomandare, deci nu pot garanta că va determina toate ţările să intre în acest cadru comun, însă (…) toate statele membre şi-au semnalat intenţia de a se conforma”, declară AFP secretarul de statfrancez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului european.

”Cred că este important să avem reguli stricte – pentru că certificatul sanitar care permite circulaţia în Europa este strict şi protector şi trebuie să fie controlat în mod sistematic în timpul călătoriilor – şi să nu mergem mai departe prin măsuri, pentru a nu fragmenta regulile aplicabile în Europa”, apreciază el.

Această recomandare urmează să intre în vigoare la 1 februarie, odată cu măsura care stabileşte la nouă luni (270 de zle) durata validităţii certificatelor de vaccinare, în lipsa vaccinării cu o doză ”booster”, în călătoriile în UE.