Situația din țara noastră este din ce în ce mai dificilă și numărul de infectări se află pe un trend ascendent.

Astăzi am ajuns la peste 34.000 de infectări noi, dar se pare că cea mai mare curiozitate a românilor rămâne momentul când vor fi ridicate toate restricțiile.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit despre acest aspect.

Când se ridică toate restricțiile
România încă se află într-o situație dificilă, dar oamenii tot se întreabă când vor scăpa de restricții. În acest context, coordonatorul campaniei de vaccinare a decis să ofere explicații în acest sens. Mai exact, Valeriu Gheorghiţă continuă să creadă că vom ajunge într-o fază endemică de evoluţie a Covid-19, când majoritatea românilor vor fi deja imunizați prin boală sau prin vaccin.

Astfel, Valeriu a precizat că sigur nu vor fi eliminate restricțiile prea curând, pentru că situația este una extrem de dificilă. Totuși, medicul este de părere că, la un moment dat, imunizarea va fi la un nivel ridicat și se va renunța la majoritatea restricțiilor. Atunci, fiecare va fi responsabil pentru sănătatea și viața lui și va alege cum să se protejeze și să evite îmbolnăvirea. Astfel, când nu vor mai exista reguli, va trebui să alegem cum trăim și cum avem grijă de noi și ceilalți.

“Practic, cred că se va renunţa la majoritatea restricţiilor şi, din acel moment, fiecare va trebui să fie mai responsabil pentru sănătatea lui şi a celor cu care se întâlneşte, a celor apropiaţi, a bunicilor, a părinţilor vulnerabili. Cred că este momentul să înţelegem că doar noi putem să schimbăm parcursul acestei infecţii pe mai departe.”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Când se termină pandemia
Toată lumea se întreabă când se va termina pandemia și vom reveni la viețile normale. Astfel, Directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge a explicat că este mult prea devreme să ne gândim la final, având în vedere că situația la nivel mondial este una încă dificilă.

Specialistul susține că anul 2022 va fi marcat de pandemie în mare măsură, dar s-ar putea ca 2023 să reprezinte finalul acestei crize cu care ne confruntăm deja de doi ani.

„Din păcate, pandemia nu se va încheia în 2022. Dar, pe măsură ce intrăm în cel de-al treilea an, sper să se încheie faza acută. Este prea devreme pentru a numi COVID-19 o boală endemică, chiar şi cu Omicron”, a declarat specialistul.