VISE… Vă mai amintiți de Andrei Marian Lupșa, băiatul care în urmă cu 6 ani, la vârstă de 12 ani, înduioșa o mulțime de

oameni cu picturile sale, dar și cu povestea sa de viață, grea și profundă, conturată de dorința de a lupta pentru viața sa?

Ei bine, l-am regăsit în aceste zile pe Andrei, copilul luat de la părinți de mic, pentru că era ținut flămând și neîngrijit și crescut în plasament, de o asistentă maternală din Bârlad.

Viața sa e tot grea, are aceeași pasiune pentru pictură , însă cele care parcă au prins aripi și mai mari sunt visele sale, tare greu de îndeplinit.

Elev în clasa a XII-a, la Liceul Tehnologic A.I.Cuza”, Andrei Marian Lupșa vrea să dea admitere la un Centru Național de Transporturi Feroviare pentru a ajunge mecanic de locomotivă și are nevoie de spijin. Vrea să își vândă câteva picturi, ca să facă rost de bani pentru meditații și, dacă ar fi cu putință, să își cumpere și câteva haine mai groase. „Nu am cu ce mă îmbraca și nici cu ce mă încălța, acesta e adevărul”, spune, cu ochii în pământ, Andrei.

Andrei Marian Lupșa a oferit tuturor, încă din 2014, o lecție de ambiție și sensibilitate, conturându-și atunci un drum surprinzător în domeniul artelor plastice. Băiatul de atunci, la doar 12 ani, avea peste 60 de tablouri pictate, despre care specialiștii spun că sunt dovada unui real talent! Ajuns la 18 ani, în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic „A.I.Cuza”, Andrei, crescut doar cu strictul necesar, își dorește cu ardoare să ofere unor bârlădeni picturile sale, pentru a-și putea îndeplini un vis. Vrea să ajungă mecanic de locomotivă, după ce va absolvi liceul și va da examenul de Bacalaureat. Băiatul mai are câteva tablouri pictate pe care vrea să le scoată la vânzare. „Aș dori mult să mă pregătesc pentru Bac și admitere la Centrul Național de Instruire și Calificare Feroviară, pentru a ajunge mecanic de locomotivă. Pictura este o pasiune, dar meseria pe care o îndrăgesc aceasta este, mecanic de locomotivă. Voi oferi celor care vor să mă ajute picturi, pentru ca să nu creadă că cerșesc. Nu. Eu ofer munca mea, pentru ajutorul lor.”, ne-a spus Andrei Lupșa. Ca să arate că nu glumește, el a venit cu o pictură pe care a oferit-o Redacției Bârlad, spre marea noastră uimire. În același timp, am observat că, în ciuda frigului de afară, era îmbrăcat extrem de subțire, cu blugi cu găuri și o hăinuță foarte subțire. „Da, vreau și să-mi iau ceva de îmbrăcat și de încălțat, pentru iarnă, că nu mai am… Mama care mă crește, Francisca, este bolnavă, nu pot să cer prea mult. De aceea aș vrea să ofer tablorile mele, contra 100 lei pe tablou, ca să-mi asigur și haine groase și o pereche de ghete pentru iarnă”, a spus timid Andrei Marian Lupșa.

Talentat, bun la învățătură și cu bun simț!

Contactat telefonic, prof. Costel Pascaru, director adjunct al Liceului Tehnologic „A.I.Cuza” din Bârlad, ne-a precizat că elevul Andrei Marian Lupșa este unul dintre cei mai buni elevi ai liceului. „Nu face probleme, învață, noi i-am făcut dosar pentru a primi tabletă, ca să aibă pentru cursurile online. Știm că are o situație materială deosebită și, după cum ne-ați spus, are mult bun simț: nu cere de pomană, el oferă lucrările sale de pictură contra unui ajutor material pentru a se susține la școală. Bravo lui, noi îl recomandăm cu căldură. Facem și noi cât putem să îi oferim orice suport școlar. Dacă sunt oameni care au cu ce, îl pot ajuta, copilul acesta este unul talentat”, a spus prof. Costel Pascaru.

Cei care vor să-l ajute pe Andrei Lupșa, pot să-l contacteze la telefon 0775339025 sau la Redacția ziarului nostru – 0235/310000, unde să solicite adresa tânărului.