În urmă cu câteva zile, Rusia a înconjurat frontiera Ucrainei, generând tensiuni mari în Europa.

Acum, la puțin timp după retragerea acestora, trupele ruse din Armenia s-au apropiat de frontiera Azerbaidjanului. Cât de tensionată este situația?

Premierului armean Nikol Pashinyan a anunțat în cursul zilei de luni că militarii ruşi au ocupat alte două noi poziţii în sudul Armeniei, la frontiera cu Azerbaidjanul, ca o “garanţie suplimentară de securitate” în urma conflictului de anul trecut.

Declarația sa a fost preluată de majoritatarea presei internaționale, relateză Reuters, citată de Agerpres.

Mai exact, potrivit acestuia, prin această mişcare Moscova îşi consolidează prezenţa într-o regiune unde a trimis trupe suplimentare pentru a menţine pacea, în baza unui acord care a pus capăt unui război de şase săptămâni anul trecut, când forţele azere au obţinut câştiguri teritoriale importante împotriva etnicilor armeni.

De menționat este faptul că, Rusia este un aliat al Armeniei, fostă republică sovietică săracă, cu mai puţin de 3 milioane de locuitori. Totodată, Moscova are deja de o bază militară în nord-vestul Armeniei şi a trimis 2.000 de soldaţi în cadrul unei forţe de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de etnici armeni, în baza acordului care a pus capăt violenţelor de anul trecut în zonă.

Legătura dintre Rusia și Armenia
Premierul Pashinyan a oferit o serie de declarații în acest context. El preciza că au fost deja instalate 102 baze militare ruse în regiunea sudică Syunik.