Ficatul este un organ localizat in partea superioara a abdomenului si rolul lui este acela de a elimina toxinele din organism.
Ficatul are rolul de a secreta bila pentru absorbtia graismilor, detoxifiaza organismul, eliminand toxinele din sange, asimilate din substante precum drogurile sau alcoolul.
Mai mult, filtreaza sangele curatandu-l de toxine, descompune substantele chimice nocive si metabolizeaza carbohidratii, grasimile, zaharurile si vitaminele pe care le inmagazineaza pentru functionarea optima a creierului.
Sunt multe boli care pot afecta ficatul cum ar fi hepatita, ciroza, boala ficatului alcoolic, boala ficatului gras si asa mai departe.
Toate aceste afectiuni prezinta simptome in stadiile timpurii asa ca va recomandam sa invatati sa le identificati pentru a lua masuri imediate si pentru a preveni dezvoltarea bolii.
Mai jos enumeram 12 simptome ale corpului resimtite atunci cand ficatul nostru este in pericol.
1. Durere abdominala si crampe frecvente. Durerile in zona in care se afla ficatul sunt un semn al faptului ca ficatul sufera.
2. Apetit scazut.
Ficatul produce bila care descompune alimentele ingerate. Cand ficatul nu functioneaza cum trebuie, productia de bila este afectata si apare acea senzatie de satietate continua.
3. Probleme digestive. Bila produsa de ficat ajuta in procesul de digestie, asa ca, atunci cand ficatul nu functioneaza corect pot aparea problemele digestive si chiar constipatia.
4. Aveti tot timpul un stomac deranjat. Daca aveti varsaturi si stari de greata in mod frecvent, va recomandam sa va faceti un test de verificare a sanatatii ficatului.
Publicitate
Daca ficatul nu elimina toxinele cum trebuie apare senzatia de greata si ameteala.
5. Modificarea culorii urinei. Daca urina isi schimba culoarea chiar si atunci cand va hidratati cum trebuie, inseamna ca ficatul nu functioneaza cum trebuie. Rinichii produc bilirubina in fluxul de sange si ficatul nu mai poate inlatura nivelul crescut de bilirubina. De asemenea, antibioticele si suplimentele de vitamina B pot fi o cauza a urinii inchisa la culoare.
6. Schimbarea culorii scaunului. Daca scaunul capata o culoare de galben pal si este usor cleios, inseamna ca ficatul este in pericol. Un ficat sanatos face ca scaunul sa fie de culoare maro.
7. Constipatie, diaree, sangerare intestinala. Toate aceste trei simptome sunt semne ale unui ficat bolnav si trebuie sa mergeti la medic.
8. Retentia de fluide. Oamenii care au probleme cu ficatul au adesea picioarele umflate, gleznele umflate din cauza fluidelor acumulate in corp.
9. Balonare. Daca ficatul este bolnav sau aveti ciroza, stomacul va fi mereu balonat din cauza fluideloe acumulate in stomac.
10. Va simtiti obositi, slabiti. Daca ficatul este bolnav va veti simti obositi chiar si atunci cand dormiti suficient. Un ficat bolnav cauzeaza acumularea de toxine din sange impiedicand astfel sangele sa ajunga la creier, inima si muchi.
11. Risc crescut de icter. Un ficat bolnav nu poate filtra bilirubina din sange si asta cauzeaza icterul. Icterul se manifesta prin piele, limba si degete ingalbenite.
12. Iritatii continue ale pielii. Pielea mereu sensibila, senzatie de mancarime, incordare, eczeme, toate pot indica probleme ale ficatului.